Градове

Свободно време

Докато четете статиите за градовете в Швейцария послушайте Дарик радио online. А през свободното си време можете да разпуснете и с нещо занимателно и развлекателно. Например поиграйте забавни игри онлайн. Ако желаете, можете да изиграете и някоя Time Management Games online. В тези игри можете да изпробвате различни професионални умения. Професионалните дейности се извършват за точно определено време.
Ново: А ако огладнеете докато изпробвате различни професии, Опитайте Cooking games. Може би някоя рецепта ще ви се стори вкусна. Забавлявайте се!

Берн

Берн ШвейцарияСтолица на Швейцарската конфедерация и административен център на едноименен кантон е Берн (Bern). Б. е обявен за главен град на конфедерацията през 1848. Това изиграва важна роля за развитието на града като важен административен, политически и културен център на страната.
Столицата на Швейцария се намира в живописна долина, разположена в централната част на страната. Броят на жителите на града възлиза на около 130 000 жители (2009). Тук се намира постоянният орган на Международния пощенски съюз.
Берн е основан в навечерието на XII в. (1192). Владетелят на околна местност херцог Церингрер решил да назове селището на името на първия звяр, който бъде убит по време на голям лов. Убита била мечка и градът бил назован Берн (в превод «мечка»).
Управлението на града се осъществява от Градски съвет, чиито членове се наричат «бащи на Берн». През последните години швейцарската столица се оформи като важен промишлен и търговски център. В неговите околности са изградени машиностроителни, металообработващи, текстилни и други заводи, предприятия за конфекция. Нараства значението на съществуващите предприятия на полиграфията, на хранителната и обработващата промишленост. Застъпени са още приборостроенето, роботиката и фармацевтиката. Повечето от жителите на града говорят немски език, по-точно регионален вариянт на Швейцарския немски. В кантона има и значителен брой жители говорещи френски език.
Берн е важен транспортен център на Швейцария. Оттук преминават 6 жп линии и няколко автомобилни магистрали. Столицата се обслужва от международното летище Белпмоос, изградено на около десетина км югоизточно от града. Столицата на Швейцария е един от най-големите научни и културни центрове на страната. Известният в цяла Европа университет е открит през 1834. Към него се числи и Богословската школа, съществуваща от 1528. Във фондовете на националната библиотека се съхраняват редки издания и ръкописи. Известни са още Консерваторията, няколко музеи (колекцията от пощенски марки е може би най-богатата и най-интересната в света).
В Берн има десетки начални и средни общообразователни училища, както и школи за специално обучение на младежите. Работят няколко научноизследователски институти и центрове в различни области на науката.
Представленията на Националния драматичен театър са на добро професионално ниво. Разнообразен е и музикалният живот - в града има няколко концертни зали.