Градове

Свободно време

Харесват ли ви унгарските градове? А опитвали ли сте унгарската кухня? Ако не сте или искате да си я припомните можете да направите виртуално посещение на някой добър ресторан като си представите, че сте готвач и изиграете една игра от секцията игри с готвене. Там ще можете да приготвите разнообразни ястия за вашите виртуални клиенти. Ако намиращите се там рецепти не са достатъчни можете да посетите cooking games online и да потърсите други рецепти от Унгария и от цял свят. Докато приготвяте вкусната храна можете да си пуснете darik radio и да послушате музика онлайн. Забавлявайте се наволя с нашите виртуални забавления и разкази да градовете в Унгария.
Ново: Опитайте също и Free Hidden Object games online. Забавлявайте се!

Будапеща

Будапеща през нощаСтолицата на Унгария е Будапеща. Градът е разположен в Среднодунавската низина, на двата бряга на река Дунав, градът има обща повърхност над 550 кв. км и население приблизително 2 милиона. Условно градът се дели на три части - Буда, Пеща и Обуда. Историята на града е многовековна. Още през римско време тук е имало селище,многократно разрушавано и отново възстановявано. Постепенно на десния бряг на Дунав се оформя селището Буда, което по-късно става столица на Унгария. Градът се разраства предимно по левия бряг, където се оформя търговско промишлен център. Той получава и свое собствено наименование - Пеща. Тук се оформя и значително речно пристанище, което изиграва голяма роля градът да се превърне в развито средище на търговия и на промишленост. През 1873 година Буда и Пеща се сливат и образуват единен град, превърнал се в столица на унгарската част на Австро-унгарската империя. През този период градът все повече се утвърждава като първостепенен център в развитието на цяла Унгария.

Първите сведения за Буда датират от втори век, когато тя е известна като военно селище, изградено за отбрана от набезите на различни племена. През 1381 селището е провъзгласено за столица на кралство Унгария, но през XVI в. кралството попада под властта на османските завоеватели. През XIX в. се засилват борбите за национално освобождение. В 1848 населението на Будапеща участвува активно в революцията. През 1919 градът е обявен за столица на Унгарската съветска република.Значителниразрушения на града са нанесени по време на Втората световна война. През пролетта на 1944 градът изцяло е окупиран от германските войски и за неговото освобождение се водят кръвопролитни сражения. През пролетта на 1945 градът е освободен, но войната е сложила своя зловещ отпечатък — разрушени са мостовете между Буда и Пеща, силно пострадали са множество културни паметници, жилищни сгради, обществени заведения.

След края на войната започва възстановяването на Будапеща В унгарската столица има повече от 1700 промишлени предприятия, в които работят около 600 х. д, и дават почти половината от унгарското промишлено производство.
Промишлените райони ограждат Будапеща от всички страни. В северната част на Будапеща по двата бряга на Дунав са разположени множество предприятия в районите на Уйпещ и Обуда.
Значителен дял в промишлеността заема транспортното машиностроене. Бурно развитие отбелязаха и такива клонове на промишлеността като електрониката, приборостроенето, полиграфията. Още от древността Будапеща е важен транспортен възел. Край града преминават десет международни жп линии и осем автомагистрали, международното летище «Ферихед» обслужва авиолинии с близки и далечни страни. Будапеща играе важна роля и като пристанище на Дунав.
В Будапеща се намират седалищата на Дунавската комисия, натоварена да се грижи за съблюдаване на правилата на корабоплаване по р. Дунав.

Транспортната мрежа на  Будапеща е много добре развита.
Първата подземна железница в Будапеща е била пусната в експлоатация през 1896, когато е чествувана хилядагодишнината на Унгария.
Будапеща е един от малкото столични градове, които имат и зъбчата железница. Тя води до планината Сечени. Тук е изградена и детска жп линия (с дължина 14 км), преминаваща през най-живописните места на Будийските планини.