Градове

Свободно време

Представяме ви някои от най-известните градове в Италия. Докато четете статиитве или избирате туристическа дестинация послушайте оналйн джаз радио. А през свободното си време можете да разпуснете и с нещо занимателно и развлекателно. Например поиграйте онлайн online puzzle games. Ако желаете, можете да изиграете и някоя Hidden object games online, където ще трябва да намирате предмети скрити на различни загадачни места или пък да сравните две картинки и да откриете разликите между тях.
Ново: Опитайте също и free online time management games . Забавлявайте се!

Венеция днес

Гондоли с гондолиери във ВенецияВенеция днес е гъсто застроен град с около 271 000 (данни в края на 2004 година)  жители. От тях 200 000 живеят в стария град, а останалите - по многобройните други острови в лагуната и на сушата. Островите са свързани чрез около 400 моста, всички извити, за да могат да минават под тях гондолите. Островите са изпълнени с десетки хиляди къщи, повечето от които с многовековна възраст. Между тях криволичат около 2000 „кали" -малки улички, проходими само за пешеходци.
Улиците на Венеция са една от най-важните съставки на чаровния облик на града. На тях се издигат каменни сгради, притиснати една до друга, потъмнели от вековете. По главните улици са наредени хиляди магазинчета, претрупани с всевъзможни стоки. На първо място са всевъзможните сувенири -различни малки гондоли, миниатюрно изработени от бляскав метал фигури на Сан Марко, Двореца на дожите или моста Риалто, различни скъпоценни предмети и украшения, стари гравюри от Венеция, картини с изобразени романтични кътчета от града, необикновено красиви предмети от стъкло, бродерии и др. Но поради високите цени във всички магазини купувачите са твърде малко.
Някъде при кръстовищата на улиците се образуват „кампи" - малки площади. Грамадни черкви с величествени фасади препречват погледа. На площада непременно се намира будка с илюстровани картички от града, разни вестници и пъстроцветни списания. Пред малки кафе сладкарници са поставени по няколко маси със столове, където млади венецианци със самочувствие пият кафе. По сергии са наредени всевъзможни плодове и зеленчуци. Група жени високо говорят или спорят по „важни" квартални въпроси или се оплакват от скъпотията, а възрастни мъже „оправят" някои световни проблеми. Пъргави младежи с малки колички пренасят в кошове, панери и пакети разни стоки. А вечер, когато по къщи, площади, мостове и гондоли се запалят лампи или стари фенери, романтиката е неповторима.

Каналите на ВенецияВенецианските канали

Движението пеш из Венеция е сравнително бавно и затова пътуването по каналите е за предпочитане. Гондолите - тази тъй прочута особеност на града -днес са само около 500, докато през XVI в. те са наброявали около 10 000. Използуват се главно от туристи, а днешните практични венецианци предпочитат по-малко романтичните, но по-бързи и евтини ..вапорето" или „мотоскафо". Вече не се чуват така често старите баркароли - лиричните песни на гондолиерите.