Градове

Свободно време

Представяме ви някои от най-известните градове в Италия. Докато четете статиитве или избирате туристическа дестинация послушайте оналйн джаз радио. А през свободното си време можете да разпуснете и с нещо занимателно и развлекателно. Например поиграйте онлайн игри за готвене без риск да изпоцапате в кунята. Ако желаете, можете да изиграете и някоя Hidden object games online, където ще трябва да намирате предмети скрити на различни загадачни места или пък да сравните две картинки и да откриете разликите между тях.
Ново: Опитайте също и free online time management games . Забавлявайте се!

Забележителностите на Венеция

Площад Сан Марко във ВенецияВсеки посетител на Венеция бърза най-напред към прочутия  площад „Сан  Марко" - сърцето на града. С право той е смятан за един от най-красивите в света. Площадът има трапецовидна форма и се намира само на 80 сантиметра над морското равнище. Оживлението е голямо. На площада постоянно има хиляди гости на Венеция, предимно чужденци, които отправят възхитени  погледи  към     катедралата „Сан Марко", Двореца на дожите, кампаниле или часовниковата  кула. Навсякъде по сградите са  накацали гълъби,  а други се разхождат напето  по  площада или пък гугукат около хората, които ги хранят. Двойки  младоженци,  тръгнали на сватбено  пътешествие, искат да свържат първите дни на съвместния си живот  с  незабравимите впечатления  от  чаровна  Венеция.   Вестникарчета продават вестници, имената на които са написани на гърбовете им.   Сладкодумни гидове  ви  предлагат услугите си, продавачи  поднасят сувенири и хвалят прелестите на  Венеция, което всъщност е излишно, тъй като те добре се виждат. Фотографи искат да ви направят снимка на фона на прочутата катедрала и това е твърде примамливо. Площадът „Сан Марко" е известен и с множество кафе сладкарници и ресторанти, посещавани само от богати чужденци и „отбрани" венецианци.
На източната малка страна на площада се издига причудливата по своята архитектура и украса катедрала „Сан Марко". Тя е строена през XI в. на мястото на разрушена от пожар стара черква. По всяка вероятност катедралата отначало е строена от византийски майстори, което личи от плана и. След това в строежа са вплетени и елементи на романски и готически стил. Фасадата е украсена с четворка позлатени коне. Те някога украсявали триумфалната арка на император Нерон в Рим, а след това на император Константин Велики в Константинопол. Оттам ги донесъл Дандоло в 1204 г. като военна плячка. Пред катедралата има високи бронзови мачти, поставени през XVI в. На тях в празнични дни се развяват националното италианско знаме и знамето на Венецианската република - вишнево червено с извезан златен крилат лъв.
На по-дългата северна и южна страна на площада се издигат грамадните сгради на т. нар. Стара и Нова прокурация, строени през XV - XVI в. Някога тук се помещавали различни административни учреждения. Между катедралата и Старите прокурации се издига интересна кула. На нея има грамаден, украсен със злато и емайл часовник, с камбана и два големи бронзови „мавъра", както ги наричат във Венеция. Всеки час „маврите" с позлатените си бронзови чукове удрят по камбаната.
Югоизточната страна на площад „Сан Марко" е свързана с морето чрез по-малкия площад - Пиацета. Пред площада са надигнати две колони - на едната е фигурата на крилатия лъв, а на другата -Св. Тодор, стар покровител на Венеция. На западната страна на Пиацета е сградата на библиотеката. До нея е величествената почти сто метрова кампаниле. От нейния пирамидален позлатен връх се разкрива пленителна гледка към целия град.