Градове

Свободно време

Направете една романтична виртуална разходка във френските градове. Докато се разхождате в Марсилия или нощен Париж послушайте онлайн Рок и блус радио. А през свободното си време разпуснете и с нещо занимателно и развлекателно. Можете да поиграйте забавни игри онлайн. Ако желаете, можете да изиграете и някоя Free Time Management Games online. В тези игри можете да изпробвате различни професионални умения. Можете да се престорите на готвач в престижен парижки ресторант или пък да станете шофьор на марсилско такси. Ново: Опитайте също и online time management games for Android and iOS . Тези игри не изискват flash player и могат да се играят на мобилни телефони и таблети. Забавлявайте се!

Париж история

Айфеловата кула в ПарижВ древна Галия, на остров между двата главни ръкава на р. Сена, е съществувало селището Лютес, което било столица на народа париси. През 307 г. то било наречено Париж — на името на своите жители. Важен етап в неговото развитие е обявяването му за столица, на Франция (987 г.). Новата столица се разширила много бързо. Тя се развила по двата бряга на Сена и станала голям град. Париж на десния бряг на реката според неговите жители е град на удоволствията, елегантността, светския живот и лукса. Жителите на левия бряг на Сена казват, че тук е сериозният град, градът на тези, които работят и мислят, центърът на интелигенцията, умът на Париж.

Във връзка с общото развитие на страната се изменили и конкретните стопански, политически и социални условия в Париж. Тук възникнали буржоазия и пролетариат. Много историци сравняват парижкия пролетариат с вулкан, изригващ от време на време. Първото негово голямо «изригване» е било през 1789 г., когато на 14 юли в ръцете на пролетариата паднала Бастилията, опората на експлоататорската класа. Затова този ден е национален празник на Франция. Други «изригвания» са станали през 1830 г. - Юлската революция, през 1848 г. - Париж, ФранцияФевруарската революция, през 1871 г. - когато е била обявена Парижката комуна и пролетариатът за първи път осъществил пролетарска диктатура. Улиците и площадите на Париж са били свидетели и на много други борби. Затова с право може да се твърди, че няма друга столица на Земята с такова бурно историческо минало и с толкова буден пролетариат. От неговия голям революционен опит се е учил пролетариатът в много други страни.

Френският пролетариат се отличава със своята революционност до ден днешен. Предградията, в които пролетариатът живее, образуват така наречения «Червен пръстен» на Париж.