Градове

Свободно време

Харесват ли ви унгарските градове? А опитвали ли сте унгарската кухня? Ако не сте или искате да си я припомните можете да направите виртуално посещение на някой добър ресторан като си представите, че сте готвач и изиграете една игра от секцията игри с готвене. Там ще можете да приготвите разнообразни ястия за вашите виртуални клиенти. Ако намиращите се там рецепти не са достатъчни можете да посетите cooking games online и да потърсите други рецепти от Унгария и от цял свят. Докато приготвяте вкусната храна можете да си пуснете darik radio и да послушате музика онлайн. Забавлявайте се наволя с нашите виртуални забавления и разкази да градовете в Унгария.
Ново: Опитайте също и Free Hidden Object games online. Забавлявайте се!

Забележителностите на Будапеща

Старинен замък в Будапеща.Трите съставни части на унгарската столица - Буда, Пеща и Обуда, се различават със свои характерни особености. По десния бряг на Дунав, на хълмиста местност, е разположена Буда, на равнината на левия бряг на голямата река се намира Пеща, а в Обуда са сравнително добре запазени останки от военни и граждански строежи на римската крепост Аквинкум.

На десния бряг на реката се издига величественият хълм Гелерт. Срещу него, на левия бряг, се намира внушителният комплекс на Унгарския парламент. На един от островите на Дунава - Маргит, са построени много басейни, спортни игрища, кътове за забава. Островът е любимо място за отдих не само за жителите на унгарската столица, но и за многобройните чуждестранни гости. Будапеща е забележителна и с красивите си булеварди и площади, с архитектурните си паметници, с «Рибарската крепост» на брега на реката, с «Кралския дворец». Отличава се и архитектурният комплекс, изграден на «Площада на героите». Тук са издигнати Паметникът на хилядолетна Унгария и Паметникът на незнайния воин.

Недалеч от унгарската столица се намират Будийските планини - невисоки хълмове, любимо място за излет и почивка на столичани. Над 120 топли минерални извора, повечето от които са каптирани, се използват за лечебни цели.

Унгарската столица е известна в цял свят със своите музеи, които привличат посетителите с редките си и ценни колекции. Сред тях се откроява Националният музей, чието основаване е свързано с името на Ференц Сечени, завещал в началото на XIX в. огромната си библиотека   за бъдещ музей. Широко популярна е и университетската   библиотека, разполагаща с над  1,5 млн. тома, библиотеката на Академията на науките с над един милион тома, централната библиотека  «Ервин Сабо» с над 800 х. тома и други. В  града  са открити  много  и  различни  по  предназначение учебни   заведения. Международна известност имат Будапещенският  университет, политехническият институт, икономическият институт, медицинската академия. В музея за изобразително изкуство се съхраняват творби на световноизвестни майстори като Рафаел, Тициан, Рубенс, Гоя, Рембранд, Мане, Реноар и други.