Градове

Свободно време

Представяме ви някои от най-известните градове в Италия. Докато четете статиитве или избирате туристическа дестинация послушайте оналйн джаз радио. А през свободното си време можете да разпуснете и с нещо занимателно и развлекателно. Например поиграйте онлайн игри за готвене без риск да изпоцапате в кунята. Ако желаете, можете да изиграете и някоя Hidden object games online, където ще трябва да намирате предмети скрити на различни загадачни места или пък да сравните две картинки и да откриете разликите между тях.
Ново: Опитайте също и free online time management games . Забавлявайте се!

Забележителностите на Венеция част 2

Венеция - Мостът на въздишките Тесни коридори отвеждат в мрачните каменни подземия. Там, в килии, почти напълно лишени от светлина, са били затваряни враговете на Венецианската република. Те, изглежда, не били малко, щом като до двореца  бил построен мрачен затвор. Затворниците, осъдени на смърт, са минавали по Покрития „Мост на въздишките", който свързва двете сгради. През неговите малки прозорчета те са виждали светлината и морето за последен път. Из гърдите им се изтръгвала въздишка и после са изчезвали в мътните води на каналите.

Главният воден „булевард" на града Канале Гранде (Големият канал) започва от северозападния край на града, протича през него, като прави голям завой във форма на буквата s и достига до южния бряг, близо до площада „Сан Марко". Дължината му е близо 4 км, а ширината между 30 и 70 м. Едно пътуване по Canalezzo, както ласкаво го наричат венецианците, запознава гостите на Венеция с великолепието и изяществото на архитектурата й, представена преди всичко в около 200 дворци, наредени край канала.
Пътуването с корабче е особено приятно. Спирките се редуват последователно по двата бряга на канала и това дава възможност да се разгледат добре забележителните сгради по него. Преди всичко привличат вниманието прочутите венециански дворци Вендрамин Калерджи, Пезаро, Ка д'Оро („Златната къща"), Мочениго, Фоскари, Редзонико, Корнер и др. Първите дворци са строени през XII-XIII в. във венецианско-византийски стил. През XIV-XV в. се строи в своеобразен готически стил - „венецианска готика". Дворците са обикновено триетажни, изградени най-често от мрамор, с фасади, богати на орнаменти, често позлатени или инкрустирани с цветни мрамори, с изящни прозорци, балкончета и колонади. Пред тях във водата са поставени колове, за които се завързват гондолите, и фенери, при чиято светлина вечер дворците изглеждат вълшебни. Много знаменити личности са свързали част от живота си и дейността си с тях. Някои от дворците днес се използуват като луксозни хотели, а други са превърнати в богати музеи или картинни галерии.
На „Канале Гранде" има само три моста. Средният и най-зебележителен между тях е „Риалто", построен в края на XVI в. Дължината му е около 50 м и ширината - 22 м. По него са наредени множество малки магазинчета, в които се продават най-често сувенири и скъпоценности.
„Канале Гранде" е най-красив по време на празници. Когато настъпи празникът „Регата сторика", ка¬налът привечер се изпълва с празнично украсени гондоли. В тях хиляди пищно костюмирани венецианци се отдават на веселие. Хубав празник е и „Реденторе", тогава цялата лагуна блясва от разноцветни фойерверки.

В Арсенала на Венеция се помещава военноморски музей. Тук се намира „бучинторо" - последният венециански „златен кораб" - галера с 40 гребла. До края на XVIII в. на този кораб, богато украсен с резба, дожът изпълнява обряда „годеж на Венеция с морето" и заобиколен с флотилия от гондоли хвърля в Адриатическо море златен пръстен.

Източно от Венеция върху дълъг песъчлив остров, който отделя лагуната от морето, е разположен прочутият  морски  курорт Лидо  -  най-богатият и  най-аристократичният в цяла Италия. Край брега се простират великолепни плажове.  Зад тях са     наредени свръхлуксозни хотели,  където отсядат    милионерите от Западна Европа и Америка. Не липсва грамадно казино, рулетките на което съперничат с тези в Монте  Карло.  Наблизо  е Дворецът  на  киното, където ежегодно се урежда  прочутият венециански кинофестивал. Прекрасни градини и алеи, шумни ресторанти и кафе сладкарници, тенис кортове и полета за голф, огромни магазини за сувенири - всичкое в услуга на хилядите летовници и туристи.