Градове

Свободно време

Представяме ви някои от най-известните градове в Италия. Докато четете статиитве или избирате туристическа дестинация послушайте оналйн джаз радио. А през свободното си време можете да разпуснете и с нещо занимателно и развлекателно. Например поиграйте онлайн игри за готвене без риск да изпоцапате в кунята. Ако желаете, можете да изиграете и някоя Hidden object games online, където ще трябва да намирате предмети скрити на различни загадачни места или пък да сравните две картинки и да откриете разликите между тях.
Ново: Опитайте също и free online time management games . Забавлявайте се!

Рим - Ватикана

Рим е разположен в хълмиста местност върху седем хълма, високи от 13 до 140 м. През града протича р. Тибър, която се влива в Тиренско море на 27 км югозападно от него.

Преди около 2000 години Рим е бил столица на могъщата Римска империя. Днес той е един от красивите градове на света. Неговата красота се дължи на особеното съчетание на природните паметници с многото паметници на човешката култура, надживели епохите, в които са били създадени, и увековечили човешкия гений. Август, един от първите римски императори, е твърдял, че е заварил града, изграден от тухли, а го е оставил, построен от мрамор. От ранното християнство тук са останали подземните гробници-катакомби. Те представляват подземни ходове, издълбани в меки вулкански туфи, с обща  дължина   над  800 км.

В Рим, върху десния бряг на р. Тибър, е разположена най-малката държава на света - Ватикана, с площ 0,44 кв. км и население към 2008 година 844 жители. Неин държавен глава е папата, който стои начело на католическата църква в света.
Ватикана поддържа официални отношения с повече от 50 държави. Такива отношения са установени не само със страни, където католицизмът е силен, но и със страни, където населението изповядва други религии (Япония, Индонезия и др.). Същевременно Ватикана е една от най-богатите държави-джуджета в света. Тя има своя валутна единица, банки, заводи, земевладения по цял свят, свой флаг и се охранява от «швейцарски стражи» - католици от Швейцария. Ватикана разполага със самостоятелна радиостанция, която се използува за религиозни предавания. Те се водят на 28 езика.
Храмове, дворци, музеи, градини, паркове - това е на пръв поглед най-характерното за Ватикана. По улица Дела Консилационе се стига до площада Свети Петър. През площада, заграден с галерия от колони, се влиза в най-голямата и внушителна християнска църква, с най-колоритни произведения на изкуството - стенописи, скулптури, мозайки и др. В нея са вложили своето умение много архитекти, художници, скулптори, ваятеди на човешката красота - Браманте, Рафаел, Сангало, Микеланджело, Мигордо, Мадерно и др. Струва ти се, че няма нищо по-красиво от купола на църквата, висок 120 м, украсен с мозайки, които представляват небесният съд дело на Чезаре. В базиликата Свети Петър се намира скулптурата на Микеланджело Пиета, която е първата от серията на тази тема. Тя е и единственото подписано произведение на великия творец.
Особено известна е Сикстинската капела, в която се провежда изборът за нов папа. В нея се намират ненадминати фрески на Микеланджело, работени в продължение на 4 години (1508- 1512 г.) с голямо майсторство. В тях са пресъздадени отделни моменти от историята на християнството. Според някои специалисти това е най-знаменитото творение от епохата на Ренесанса. В дъното на катедралата се намира една от последните фрески на Микеланджело, завършена за 7 години (1534- 1541). Тя е разположена върху цяла стена и представлява библейска сцена на «Страшния съд». Страшният съд е обект на сериозен спор между кардинал Карафа и Микеланджело: художникът е обвинен в неморалност и нетърпимо безсрамие, показвайки голи фигури, с открити гениталии. Затова започва кампания за цензуриране му (известна като "Кампанията Смокиново листо"). Гениталиите по-късно са покрити от художника Даниеле де Волтера, когото историята ще запомни с прякора "Il Braghettone" ("художникът-гащи").