Градове

Свободно време

Забавлявайте се с нашите статии за градовете в Испания. Докато избирате нова туристическа дестинация или само разглеждате снимките от испанските градове можете да разпуснете и с нещо занимателно и развлекателно. Например поиграйте игри с коли и мотори или пък послушайте оналйн хард рок радио. А дори, ако желаете, можете да изиграете някоя и друга Hidden Object games, където ще трябва да намирате предмети скрити на различни тайнствени места или пък да откривате разликите между две картинки.
Ново: Опитайте също и free online time management games . Забавлявайте се!

Валенсия

Валенсия е третият по големина град в Испания, след Мадрид и Барселона и е столица на едноименната автономна област.
Въпреки, че е голям град Валенсия може да се нарече  скритото съкровище на Испания. Силно впечатление прави контрастът между готическата архитектура и архитектурата на сградите в стария рибарски квартал.
През 137 година пр.н.е. римляните основават града под името Валентия на мястото на старо иберииско селище. Римският период на Валенсия завършил през 413 година когато градът бил превзет от весготите (по това време паднали и други римски крепости в региона).
През 714 градът попада под властта на маврите и е включен в Кордовския халифат. И под ислямско владичеството Валенсия продължава да се развива и през 718 година населението достига 15 000 души.
През 1094  легендарния испански пълководец Родриго Диас де Вивар  известен и като Ел Сид освобождава града от маврите и го управлява до смъртта си през 1099 година.
През 1102 година в града отново се установява ислямско владичество. Той е окончателно отвоюван от християните чак през  1238 година от крал Хайме I Арагонски.
През 15-16 века Валенсия става важно пристанище на Средиземно море. Там е основана и първата печатница в Испания и в 1478 година е отпечатан превод на библията. Банкери от Валенсия отпускат заем на кралица Исабела са да финансира пътуването на Христофор Колумб.
По време на Гражданската война след падането на Мадрид столицата за известно време е преместена във Валенсия.